A HAGYOMÁNYOS ÉS AZ ÚJ MÉDIA SZEREPE AZ EGÉSZSÉGÜGY KOMMUNIKÁCIÓJÁBAN - Varga Imre (2018)
A szakdolgozat első része az elméleti bevezető. Pszichológusok és szociológusok munkáinak felhasználásával igyekszik rálátást biztosítani a kommunikáció kutatás alapjaira. Végigmegy, a kommunikáció történet főbb állomásain miközben tudományos munkák eredményeit veszi számba annak érdekében, hogy az olvasó megértse a kialakult médiumok helyzetét és szerepét. Következő feladata a szakdolgozatnak a médium csoportok kategorizált bemutatása. A szakdolgozat a médium fajták rövid történeti összefoglalóját követően tárgyalja azok jelenét is. A hagyományos médiumok közül az audiovizuális alapokon működő média csoportot tárgyalja ki alaposabban. Az online médiumokra még több figyelmet szentel, és sokszor érvel velük. Kiemeli a közösségi média szerepét, amit a jelen kor egyik legerősebb társadalomformáló eszközének tart. A szakdolgozat második felében a korábban tárgyalt médium csoportok szerepét egészségügyi szemszögből mutatja meg a dolgozat írója. Olyan példákkal vezeti be a médiumok ismertetését, amikkel a lehető legautentikusabb módon tudja igazolni azok jelentőségét. A médiumok hatásait egy új paradigma ismertetésével köti össze. Viszonylag hosszabban foglalkozik az orvos-beteg kapcsolatokkal annak érdekében, hogy az új médiumok közül kiemelhesse a telefonos alkalmazások forradalmi kommunikációjának fontosságát. A szakdolgozat hosszabban taglalja az alkalmazások diverz tulajdonságait és lehetőségeit. Bemutat egy új életmentő alkalmazást, aminek a működési elve a strukturált és hatékony kommunikáció. Kiemelt fontossággal bír, hogy a magyar életmentő alkalmazást egy állami egészségügyi szolgáltató is használja, illetve támogatja. A szakdolgozat egy kérdőív segítségével bemutatja az egészségügyi alkalmazások ismertségét, továbbá felméri az emberek nyitottságát az irányukban. A kérdőív elemzését követően arra a megállapításra jut a szakdolgozat szerkesztője, hogy a média fogyasztási szokások elfognak mozdulni az online felületű médiumok mellett a mobil applikációk irányába is. Az egészségügyben szükség lesz ehhez az orvosi szakma nyitottságára, akár prevencióról akár gyógyításról van szó. Jelenleg a hagyományos és az új média együttes alkalmazása a leghatékonyabb módja annak, hogy a tömegeket elérhessük.