Az önkormányzati reform hatásának bemutatása az önkormányzatok feladatellátására, gazdálkodására két önkormányzat példáján keresztül. - Kampós Henrietta (2018)
A közigazgatási rendszer átfogó reformja keretében, annak egyik elemeként valósult meg 2010-2012. között az önkormányzati rendszer reformja. A reform szükségességével mindenki egyetértett, ugyanakkor a megvalósítással kapcsolatosan számos kritikai észrevétel fogalmazódott meg. A kritikai észrevételt megfogalmazók úgy vélték, hogy a feladat-, infrastruktúra- és humánerőforrás-átcsoportosítások az eddig megszokottal szemben jelentősen lerövidítették az önkormányzatok mozgásterét, ugyanis az intézményi átvételek nem csupán költségcsökkentést eredményeztek, hanem a gazdasági mozgásterük beszűkülését is jelentették. Dolgozatomban arra kerestem választ, hogy valójában milyen hatással volt az ön-kormányzati reform az önkormányzatok működésére. Egy nagy és egy kis település konkrét példáján keresztül vizsgáltam, hogy milyen változásokat eredményezett az önkormányzati reform a két település feladatellátásában. A feladatváltozással összefüggésben hogyan alakultak az önkormányzatok bevételi forrásai, hogyan változott meg a kiadások szerkeze-te, mire van lehetősége egy nagy és egy kis önkormányzatnak a működés és fejlesztés tekintetében, igazolhatók-e a vizsgált két település vonatkozásában a reform kezdetén meg-fogalmazott kétségek, amelyek az önkormányzatiság szűkülését vetítették előre. Annak megítélése, hogy az önkormányzati reformmal csökkent-e, vagy milyen mértékben csökkent az önkormányzatiság, nagyon nehéz, ugyanis a véleményeket gyakran érzelmi tényezők befolyásolják. A vizsgált két településre vonatkozóan az önkormányzati reform kapcsán előrevetített kritikai észrevételek jelentős része nem igazolódott be. Az intézményi feladatellátásban bekövetkezett változást Szombathely - az iskolákhoz kötődő érzelmi vonatkozás miatt – az önkormányzati döntési szabadság korlátozásaként élte meg, ugyanezt Horvátzsidány Község Önkormányzata egyáltalán nem sérelmezte. A közhatalmi feladatok Járási Hivatalhoz kerülése nem okozott problémát az önkormányzatoknál, negatív hatása a feladatellátás minőségére nem volt. A működés bevételi lehetőségei a kis és nagy település esetében eltérőek, a nagyobb település számára tágabb terét biztosítják a működésnek, a vállalt célok és feladatok meg-valósításának. A kisebb település mozgástere korlátozottabb, amit tovább erősít az, hogy a források az egyes célok között nem átcsoportosíthatok, amelyet az önkormányzatiság korlátozásaként él meg a település. A fejlesztésekhez az utóbbi években jelentős támogatások voltak igénybe vehetők, amelyek látványos eredményeket mutatnak mindkét település esetében. A fejlesztési priori-tások az önkormányzatok szabad döntései, amely arra mutat, hogy a fejlesztések vonatkozásában érvényesül a települési akarat.