Motiváció és ösztönzésmenedzsment gyakorlata egy sikeres kisvállalkozás példáján keresztül - Hamadi Amira (2018)
Dolgozatom a motiváció és az ösztönzésmenedzsment témakörének elemzését tűzte ki célul, melyeknek vizsgálata az előző munkahelyem, a STARFOL Plusz Kft. példáján keresztül valósult meg. A fő célom a motiváció hatásának vizsgálata a munkahelyi teljesítményre, valamint annak vizsgálata, hogy mely tényezők befolyásolják a legjobban az alkalmazottak munkájának hatékonyságát. Továbbá egy kérdőív segítségével primer kutatást végeztem, – melyet 14 munkatárs töltött ki – annak érdekében, hogy megkapjam a válaszokat a kutatási kérdéseimre. Próbáltam rávilágítani arra, hogy mennyire elégedettek a vállalat dolgozói, és arra, hogy az elégedettségtől függően hosszú távon tervezik a vállalaton belüli munkavégzést, vagy inkább átmeneti munkahelynek tekintik azt. Továbbá arról, hogy hogyan függ össze a környezet és a légkör a munkahelyi teljesítménnyel és végül, hogy a tárgyalt cég rendelkezik-e elegendő motivációs tényezővel. Az eredményeket elemezve -és a személyes tapasztalatom alapján- a kutatás ahhoz a következtetéshez vezet minket, hogy bár a vizsgált vállalat sikeressége és a munkavállalók elégedettsége valóban megkérdőjelezhetetlen, a STARFOL Plusz Kft. képes lenne tovább növelni a teljesítményét az ösztönző rendszerének bővítésével és a megfelelő munkahelyi környezet biztosításával. Az ígéretes fejlesztési stratégiákhoz számos javaslatot tettem.