Az éves beszámoló mint a tájékoztatás eszköze, készítésének fázisai, módszertana, gyakorlata a Bakonyerdő Zrt-nél - Jánosi Mária (2018)
Szakdolgozatomban az éves beszámoló kerül bemutatásra – elkészítésének fázisai, módszertana, gyakorlata – a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság példáján keresztül. A Bakonyerdő Zrt. széles tevékenységi körű, összetett gazdálkodást folytató vállalat. A dolgozat bevezetéseként bemutatásra kerül a Bakonyerdő Zrt., mint választott gazdasági társaság, annak működése, fontosabb tevékenységei. Szakdolgozatom középpontjában az éves beszámoló áll. Bemutatásra kerül, hogy milyen módon épül fel az éves beszámoló. Kitérek a havi, negyedéves és éves zárási feladatokra és az éves beszámoló egyes részei is vizsgálat alá kerülnek. A beszámoló elkészültét követően indokolt azt elemzés alá vetni. Ennek keretében a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzet vizsgálatára kerül sor. Úgy gondolom időnként célszerű több év adatait összegyűjteni, hiszen hosszabb időtávot vizsgálva fontos megállapításokat tehetünk. Az elemzés mutatók használatával történik. A vizsgálatok alapjául a cég belső dokumentációi szolgálnak: főkönyvi kivonatok, ágazati lapok, beszámolók és üzleti jelentések. A változások évről évre történő szemléletes bemutatásához az adatokból előbb táblázatokat, majd a táblázatokból diagramokat szerkesztek, végül elemzem azokat. A vizsgálatok rámutatnak arra, milyen külső és belső tényezők befolyásolják a társaság működését, azok mekkora veszélyt jelentenek egy-egy ágazatra vagy a cég egészére nézve. A dolgozat összegzéseként bemutatásra kerülnek következtetéseim, illetve javaslataim. Megállapításra került, hogy a társaság az éves beszámoló elkészítése során a törvényben előírt feladatok mindegyikének megfelelő módon eleget tesz. A jövőben az egyre gyakrabban fellépő természeti károk is veszélyt jelenthetnek a gazdálkodásra, melyek elkerülhetetlen negatív hatásai kezelésére fel kell készülni. Annual reports are described in my thesis – their making phases, methodics an procedure through examples of the Bakonyerdő Forestry and Wood Industry Ltd. The Bakonyerdő Ltd. has wide range of activities and complex management. In the introduction of my thesis Bakonyerdő Ltd. is introduced as the chosen business organisation, its operation and main activities are described. Annual reports are in the centre of my thesis. The structure of annual reports are described. I also focus on monthly, quarterly and annual closure tasks and specific parts of them are also examined. After finalising a report it is reasonable to analyze it. Within this framework assets, financial situation and earnings are analyzed. I think sometimes it is useful to collect data over several years, since looking at a longer time horizon important points can emerge. The analysis is made by using indicators. The studies are based on the internal documents of the company: ledger statements, industry magazines, reports, and business reports. First I edited data to tables, then I transferred the tables into charts to present graphically the changes from year to year, finally I analyzed them. The studies point out how internal and external factors affect the company’s operations, and how big threat they are to a sector or to the whole company. As a conclusion of the thesis my findings and proposals are presented. It is concluded that the company fulfilled all its legal duties with making of the annual report. In the future, the more frequently occurring natural damages also can pose a threat to the management, and we have to be prepared for its inevitable negative effects.