A hazai szállodai értékesítés vizsgálata a fogyasztói szokások tükrében - Kocsis-Békés Ildikó (2018)
A turizmus hazai és világszinten is folyamatosan növekedő tendenciát mutat. A 2017-es évben a belföldi vendégéjszakák száma 6,7%-kal nőtt a korábbi évhez képest. A következő évek hazai turizmus koncepcióját a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030 foglalja össze, melynek környezeti elemzései is biztatóak a hazai szálláshelyek számára. Diplomadolgozatomban a belföldi szálláshelyek értékesítési szemléletét vizsgálom, hiszen a gazdaságos szállodaüzemeltetés egyik kulcsa, az eredményes értékesítési politika. Az értékesítési politikát pedig véleményem szerint feltétlenül szükséges a fogyasztói igényekhez igazítani. A szakirodalmi áttekintést követően, több mint 500 fős mintán végzett primer kutatásom eredményei mutatom be. Külön-külön online kérdőív segítségével vizsgáltam a keresleti és a kínálati oldalt, hiszen a belföldön utazók és a szálláshelyek véleményére is kíváncsi voltam. A kétirányú kérdőíves kutatás egyfajta nem reprezentatív piaci felmérésnek is tekinthető, melyek összevetett eredményei alapján döntöttem a dolgozat elején megfogalmazott hipotézisek elfogadásáról vagy elvetéséről. A kutatás legfőbb eredményei közül kiemelném, hogy a haza szállodai értékesítők pontos képpel rendelkeznek a fogyasztói szokásokról (pl.: átlagos tartózkodási idő, foglalási szokások, legkedveltebb online szállásfoglalási oldalak, információs felületetek, illetve arról is, hogy jellemzően kivel utaznak a belföldi utazók. Megfontolandónak tartom ugyanakkor, az online közvetítőkkel való együttműködések átgondolását, hiszen egyes kevésbé népszerű oldalakon a szállodák jelentős része szerepel, viszont más utasok körében kedveltebb oldalakon alulreprezentáltak a kutatásban részt vevő szállodák. Kritikaként fogalmaztam meg, hogy a szállodai értékesítés fő célja, sok esetben nincsen összhangban az egyéb értékesítési döntésekkel, úgymint a közvetítőkkel való együttműködés, az értékesítési felületek és a stratégiának megfelelő értékesítési módszerek alkalmazása. Hosszú távon azt gondolom, hogy a szállodáknak az eredmény orientált értékesítési politikát kellene választaniuk, más célt csak átmenetileg szabadna kitűzniük. Az eredményorientált értékesítés hatékonysága érdekében, pedig megfontoltan, gazdasági szem-pontokat előtérbe helyezve kellene az egyes értékesítést érintő döntéseket meghozniuk.