A TEAM COACHING, MINT SZERVEZETFEJLESZTÉSI ESZKÖZ HASZNÁLATA INFORMATIKAI FEJLESZTÉST VÉGZŐ SZERVEZETNÉL - Zákányi Gábor István (2018)
A TEAM COACHING, MINT SZERVEZETFEJLESZTÉSI ESZKÖZ HASZNÁLATA INFORMATIKAI FEJLESZTÉST VÉGZŐ SZERVEZETNÉL (Use of team coaching as an organizational development tool at an IT development organization) Jelen dolgozat középpontjában a team coaching, mint a hatékony (vezetői) csapatok kialakítása szervezetfejlesztési eszközének vizsgálata áll. A tárgyalt téma viszonylag újkeletű, az angolszász coaching irodalom is csak az utóbbi 6-8 évben fókuszált erőteljesebben erre a területre, és ebben az időszakban születtek meg meghatározó alapművei. A dolgozat célja egyrészt az, hogy a vezető szakirodalom alapján bepillantást adjon a team coaching igénybevételét indokló körülményekbe, bemutassa fogalmi rendszerének sokféleségét, ismertesse eszköztárát és az alkalmazott legfontosabb modelleket. Végül iránymutatást ad a megfelelő coach szakember kiválasztásához is. Másrészt célul tűztük ki, hogy egy nagyvállalat informatikai fejlesztéseket végző szervezeténél folyó team coaching folyamatot bemutassunk, és értékeljük annak hatásossá-gát és hatékonyságát. Ennek keretében illusztráljuk a coaching foglalkozások megszervezésének kiváltó okait a vállalatnál, röviden leírjuk a foglalkozások menetét, az egyes feladatokat és azok hátterét, valamint kiértékeljük, hogy a dolgozat írásának befejezésekor (2018. 04. hó vége) milyen csapatfejlettségi szintre jutott el a fejlesztésben résztvevő vezetői team. A vállalati esetleírás inputjai sokfélék voltak. A prezentálás alapjául a dolgozatíró személyes tapasztalatai és megélései, a vezetői team tagjaival és a team coach-csal történő szakmai beszélgetések, és a szervezeti vezetővel készült interjú szolgált. A dolgozatban megerősítjük, és alátámasztjuk, hogy a vezető egy személyben nem képes turbulens környezeti feltételek és jelentős szervezeti létszám mellett a szervezetét vezetni, és emiatt vezetői team felállítása válik szükségessé. E csapatot hatékonnyá formálni team coaching szolgáltatás igénybevételével lehet – ez egy olyan aktivátor eszköz, amely szükséges a jól és eredményesen működő transzformációs vezetői team-ek létrehozásához, hosszú távú működésük lehetővé tételéhez. A rendszerszemléletű (systemic) team coaching igénybevételével kialakítható a vezetői csapatokban az érintetti csoportokkal való harmonikus kapcsolódás készsége és képessége is, amellyel a szervezet érdemben hozzájárulhat a vállalati stratégia sikerességéhez.