Lucfenyőállományok átalakítása Ahwi aprító és marógéppel a Bánokszentgyörgyi Erdészet területén - Kondor Nikolett (2018)
A Bánokszentgyörgyi Erdészet területén 2004 óta alakítják át a lucfenyőállományokat, elsősorban lombelegyes (kocsánytalan tölgy, kocsányos tölgy) állománnyá. A munkámban tizenegy erdőrészletben mutatom be a különböző technológiákkal már átalakított területeket. Egy erdőrészletben pedig részletesen a jelenlegi technológiával foglalkozom, melyet Ahwi aprító és marógéppel végeztek. A területeken az összehasonlításhoz felvételeztem a csemeték magasságát és átmérőjét, melyekből a későbbiekben további következtetésekre juthatunk. A felvétel eredményeként megállapítottam, a technológiai hatékonyságot a gazdasági következmények függvényében. In Forestry of Bánokszentgyörgy, the spruce stock has been conversed since 2004, mainly into the form of mixed deciduous (sessile oak, pedunculate oak) stock. In my work, I present in 11 forest sections the areas that have been transformed with different technologies. In a forest section, I deal with the current technology, which was carried out with Ahwi chopper and milling machine. In the areas, I recorded the height and diameter of seedlings for comparison, from which further conclusions can be drawn. Because of the recording, I determined the technological efficiency, depending on the economic consequences.