Biztonsági övek dinamikus töréstesztjeinek logisztikai folyamatfejlesztése - Csizmadia Petra (2018)
Témámat a sopronkövesdi Autoliv Kft. autóipari beszállítónál választottam, ahol utasvédelmi berendezéseket (biztonsági övet és zárat) gyártanak és szállítanak elsősorban a német autóipar számára. A választásom a labor vizsgálatokra esett, mivel 2017. szeptemberétől ezen a területen dolgoztam labor logisztikus gyakornokként. A dinamikus labor két és fél éve működik Magyarországon, így külföldi mintát alapul véve alakultak ki a folyamatok, tehát nem egy szabványosított folyamatról van szó. A dolgozatom célja, hogy meghatározzam a fejlesztendő területeket a magasabb tesztelési hatékonyság eléréséhez. Ehhez meg kellet ismernem a jelenlegi dinamikus labor mintavételezési, regisztrálási és tesztelési folyamatának rendszerét. Vizsgálatom során a lean szempontjait alapul véve, megállapítottam, hogy a folyamat lelke és motorja a logisztikai rendszer. A hét veszteség típusból kettő is megjelent a rendszerben, ilyen a felesleges mozgások, illetve folyamatok. Ezeket a veszteségeket a gyakorlati tapasztalataim alapján véltem felfedezni és ezen hibák feltérképezéséhez és megoldásához a spagetti diagramm nyújtott segítséget. Az útvonalakat elemeztem a munkafolyamatokkal összevetve, s ebből levontam a következtetéseket, miszerint a labor logisztikus és a technikusok kapcsolata szorul optimalizálásra. Így ezeket a szempontokat figyelembe véve megoldásként megterveztem a tesztelésre váró minták polcának optimális elhelyezését, ezáltal elérhetővé válik a minták gyártástól számított napok optimalizálása a tesztelésig. A minták bekészítési módszerének kialakításán kívül a kondicionáló folyamatban láttam potenciált. Javaslatként megállapítottam, hogy egy saját kondicionáló berendezés használatával megszűnnének a plusz csomagolási és szállítási idők, melyek a külföldi leányvállalathoz történő küldés során keletkeznek, így le lehetne szorítani a gyártástól eltelt napok számát a kondicionálás idő nagyságára. További hatékonyság növelés is elérhető a következő fejlesztésekkel: minták beérkeztetésének változtatása a termelésből a laborba, iroda és mérőhelyiség átrendezése, felesleges nyomtatás megszüntetése, leltár pontos vezetésének fontosságának kiemelése és a raktár optimális átrendezése. Összességében elmondható, hogy ezekkel a változtatásokkal és minimális befektetésekkel is rendkívül sok időt nyerhetünk a tesztelések során, a regisztrálási és berendelési folyamatokban. Az optimalizálásokkal megvalósul a termékek tesztelési idejére vonatkozó elvárás, hatékonyabbá válnak a tesztelési folyamatok és a kapacitáskihasználtság is nő.