Integrált minőségirányítási rendszerszabvány átállás kihívásai a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban - Burus Andrea (2018)
A dolgozat arra kereste a választ, hogy már egy működő integrált irányítási rendszerben az ISO 9001:2015 szabvány bevezetése milyen kihívások elé állítja a Magyar Honvédség Egészségügyi Központot. Az új szabványnak való megfelelés, egy más fajta szemléletet követel meg, ami teljesen új struktúrában jelenik meg és tartalmaz olyan új terminológiákat,mint például: dokumentál információ,termék és szolgáltatás, külső forrásból biztosított termékek és szolgáltatások, folyamatok működési környezete, valamint olyan szabványkövetelményeket, mint a kockázatalapú gondolkodásmód, és a nagyobb vezetőségi szerepvállalás. Célunk az volt, hogy az átállás során minden szabványi követelménynek megfeleljünk, ezért ennek érdekében mindet megtettünk, hogy az intézmény dolgozói megismerjék és használják az új szabványt. Továbbá egy általános kockázatértékelés táblázatot dolgoztunk ki, amely segítéségével a leggyakrabban előforduló általános kockázatértékelés folyamatainak megállapítása, elemzése és értékelése történt. A kockázatértékelés elvégzése után kockázatok megelőzését és hatásuk csökkenését várjuk, amellyel elősegítjük a biztonságos betegellátást, a folyamatos működést, a dokumentált információk fokozott ellenőrzését. Módszerek: Az ISO 9001:2015 szabványátállás megvalósítása a PDCA cikluson keresztül történt, illetve az Intézmény összes szervezeti egysége/eleme egy általános kockázatértékeléses táblázatot töltött ki.A megkapott táblázatokat átnéztük, értékeltük azokat,javaslatot tettünk amennyiben az szükséges volt. A Minőségfejlesztési és Irányítási osztály oktatást szervezett a belső auditorok, az osztályvezető/osztályvezető főorvosok, vezető ápolók, valamint a minőségügyi felelősök részére, amely egy teszt megírásával végződött. A minőségügyi felelősök feladata volt az adott osztályon a dolgozok tovább oktatása, amit oktatási naplóval igazoltak. Eredmények: az egyik legnagyobb eredmény az volt, hogy minden szervezeti egy-ség/elem a Megújító auditra rendelkezett általános kockázatértékelési táblázattal, és természetesen az, hogy a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ sikeres auditálást követően megkapta az ISO 9001:2015 tanúsítást. Következtetések: A bevezetésre került ISO 9001:2015 szabvány nagy kihívás elé állította az intézmény összes dolgozóját. A célunkat elértük mert minden szervezeti egység/elem elvégezte az általános kockázatértékelést, valamint az Megújító audit eltérést nem talált, így elmondhatjuk, hogy sikeresen bevezetésre került az új szabvány. The paper sought answers to the challenges of introducing an ISO 9001:2015 standard, in a functioning integrated management system to the Medical Centre, Hungarian Defence Forces.Compliance with the new standard requires a different kind of approach that appears in a completely new structure and includes new terminologies such as: documented information, product and service, outer source products and services, operating environment of processes, as well as standard requirements such as risk-based thinking, and greater leadership engagement. Our goal was to comply with all standard requirements, during the transition we have done everything, so that the staff of the institution will be familiar with and use the new standard.In addition, we developed a general risk assessment table which has helped to identify, analyze and evaluate the most frequent general risk assessment processes. After the risk assessment is carried out, we expect to prevent risks and reduce their impact, with that we promote safe healthcare, a continuous operation, and enhanced monitoring of documented information. Methods: The ISO 9001: 2015 standard shift was implemented through the PDCA cycle, and all institutional units / elements of the Institution filled out a general risk assessment table. The tables received were reviewed, evaluated and suggested as needed. The Department of Quality Management and the Department of Management has organized training for internal auditors, department head / chief physicians, senior nurses and quality managers who completed a test. The task of the quality managers was to further educate the staff in the department, which was certified by an educational diary. Results: One of the greatest achievements was that each department / unit had a general risk assessment table for the Renewal Audit and, of course, that the Medical Centre, Hungarian Defence Forces had received ISO 9001: 2015 certification after a successful audit. Conclusions: The introduction of ISO 9001: 2015 standard has challenged all the employees of the institution. Our goal was achieved because all organizational units / elements performed a general risk assessment and did not find the Renewal audit discrepancies so we can say that the new standard has been successfully implemented.