A magánellátás helyzete, szerepe az egészségügyi ellátórendszerben. Magánklinika működési alapjai - Dóla Krisztina (2018)
Az egészségügy területén napjaink egyik nagy kérdése az állami egészségügy helyzete, a magán és állami egészségügyi ellátás összeférhetősége – együttműködése – szétválasztása, illetve a betegek eltolódása a magánellátás felé. Szakdolgozatom a magán-egészségügyi ellátás egészségügyi ellátórendszerben betöltött szerepével foglalkozik. Dolgozatom első részében a magyar egészségügyi rendszert, a magánellátási formákat mutatom be, második részében a magánklinika működési alapjait vázolom fel. Dolgozatomban választ keresek arra, hogy milyen tényezők játszanak szerepet abban, hogy a betegek egyre nagyobb számban részesítik előnyben a magánellátást. Ehhez önálló kutatást végeztem, online kérdőív segítségével, amit a facebookon osztottam meg. Saját kutatásom igazolta a szakdolgozatom hipotézisét, hogy egyre nagyobb igény van a magánellátásra. Bemutatom a lehetséges szervezett finanszírozási formákat – egészségpénztárak, üz-leti biztosítók, ellátásszervezők. Bemutatom a szervezett magánegészségügyi ellátás mű-ködési formáit a lakásrendelőktől kezdve a szakmai és pénzügyi alapon működő magán-klinikai formáig. Dolgozatom második részében a magánklinika működési alapjait mutatom be az irá-nyítás 5 nagy területén – költséggazdálkodás, kontrolling, humán-erőforrás gazdálkodás, marketing és minőségirányítás – keresztül. Elméleti bevezetés után magánklinikánk mű-ködésébe nyújtok betekintést, aminek irányításában operatív vezetőként veszek részt. Szakdolgozatom végén saját klinikánk hiányosságaira mutatok rá, illetve a további stabil, sikeres működés érdekében ezekre teszek megoldási javaslatot. Dolgozatom konklúziója, hogy egy magán-egészségügyi szolgáltató hosszú távú, si-keres működésének alapja a fenti 5 rendszer együttműködése, folyamatos fejlesztése a pá-ciensek, mint vevők minél magasabb színvonalú kiszolgálása. A magánellátó szféra nem ellensége az állami ellátórendszernek, hanem a társadalmi igényeknek megfelelően annak kiegészítő rendszere. A jól szervezett magán-egészségügyi ellátás nagymértékben tudja tehermentesíteni a túlterhelt állami ellátórendszert, jelentősen képes csökkenteni a várólistákat. Fontos azonban a magánellátás átláthatóvá tétele, ellen-őrzése és számon kérhetősége, az átlátható betegutak. Mivel a magánellátás költségérzé-kennyé teszi a pácienst, így prevencióra is ösztönöz, ezáltal nagymértékben hozzájárul a lakosság egészségi állapotának kedvező irányú befolyásolásához. Ugyanakkor mivel a magánellátásban a betegek vásárlókká lépnek elő, azáltal a szolgáltatókat is a minőség fo-lyamatos fejlesztésére késztetik. A két rendszer együttműködése mindenképp képes javí-tani a lakosság egészségügyi ellátását, a szolgáltatásokhoz való hatékonyabb és gyorsabb hozzáférést továbbá egészségi állapotát is kedvezően tudná befolyásolni.