A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KOMMUNIKÁCIÓ – A MÁESZ ÉS AZ EFI HÁLÓZAT EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJÁNAK SZEREPE A NÉPEGÉSZSÉGÜGYI ÜZENETEK ELJUTTATÁSÁBAN - Czakó-Kádár Viktória (2018)
A hazai népegészségügyi kommunikációnak elengedhetetlen szerepe van a lakosok egészségi állapotának javításában. A megalkotott Népegészségügyi Ágazati Stratégia céljainak teljesüléséhez szükség van alszervezetek bevonására. Dolgozatomban bemutatásra kerül az „Egészséges Magyarország 2014-2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia, azon belül a főbb nem fertőző krónikus betegségekkel kapcsolatos tervek, üzenetek a megelőzés érdekében. A hazai egészségkommunikációs felmérés eredményeit is figyelembe véve, az egészségértés, egészségműveltség fogalmai is ismertetésre kerülnek. A stratégiában megfogalmazott három főbb üzenet szempontjából vizsgálom az Egészségfejlesztési Irodák hálózatát valamint a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramját. Bemutatom a két szervezetet és a kommunikációs eszközeiket és lehetőségeiket. A dolgozatban, keresem a választ arra, hogy a népegészségügyi kommunikációnak van-e hatása a magyaros egészségben töltött életéveinek növelésére.