Bükkösök komplex egészségi állapot vizsgálata a Szentgotthárdi Erdészet területén - Tóth Márton (2018)
Bükkösök komplex egészségi állapot vizsgálata a Szentgotthárdi Erdészet területén Diplomamunkámban a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Szentgotthárdi Erdészete által vagyonkezelt bükkös állományok egészségi állapotát vizsgáltam meg. A terepi méréseket Felsőszölnök és Csörötnek községekhez tartozó bükkösökben végeztem el. A terepi mérések során, változó sugarú mintakörökkel dolgozó Prodan módszert alkalmaztam. Az egyes felvételi pontokon belül, egy 6 kategóriából álló egészségi skála segítségével meghatároztam az adott Prodan-kör középpontjához legközelebb eső 10 darab faegyed egészségi állapotát. Az egyes körökön belül megvizsgáltam az újulatot, és a lágyszárú növényzet összetételét is. Az egyes mintapontokban feljegyeztem az előforduló károsítókat és kórokozókat. A téli fakitermelések után a faanyaggal kapcsolatos észrevételeket jegyeztem fel. A kiválasztott területeken uralkodó csapadék és hőmérsékleti adatsorokat 54 évre vezettem vissza. Az erdészeti klímaosztályoknak és a bükk vitalitásának a vizsgálatára is ezeknek az adatsoroknak az értékeit használtam fel. A klímaelemzés folyamatosan romló adatokat mutatott. Az éghajlati elemzések, és a vizsgált állományok jelenlegi állapota alapján bebizonyosodott, hogy a felsőszölnöki állomány vitalitását tekintve stabilabb, kiegyensúlyozottabb a csörötnekinél.