A nyugdíjrendszerek globális kihívásai - Kancz Eszter (2018)
Diplomadolgozatom témájaként napjaink egyik legaktuálisabb társadalmi, politikai és nem utolsó sorban gazdasági problémakörét járom körül. A szakmai közvélemény és a média is egyre égetőbb feladatként írja le a jelenleg működő nyugdíjrendszerek gyökeres átalakítá-sát, melyre globális kihívásként tekinthetünk, hiszen az előrejelzések, statisztikák alapján nem csak hazánk, hanem a világ szinte összes országának megfelelő megoldást kell találnia. Dolgozatom céljai között szerepel a különböző, ma is alkalmazott programok elméleti bemutatása és elemzése, a prognosztizált nyugdíjválság okainak és lehetséges következmé-nyeinek vizsgálata, valamint a lehetséges megoldások, alternatívák ismertetése. A kérdéskör bonyolultsága miatt interdiszciplináris szemléletmódra törekedtem, nem csak közgazdasági, hanem többek között jogi, szociológiai, vagy demográfiai tényezőkre is nagy hangsúlyt fektetem, hiszen a téma komplexitása megköveteli mindezt. A valós kép érdekében fontos kiemelni, hogy bármely vizsgált tényező változása magával vonja a többi tényező, vagy éppen a teljes rendszer kepének módosulását, hiszen a nyugdíjrendszer alap-vető működését meghatározó elemek rendkívül szoros kapcsolatban vannak egymással, így szinte lehetetlen egy-egy adatot kiragadva megbízható elemzést végezni. A felvetett veszélyek orvoslásához – melyek szintén összefüggnek egymással, szük-ségesnek éreztem a jelenlegi rendszerek általános bemutatásán kívül néhány ország, köztük Magyarország példáján keresztül gyakorlati szempontból is elemzést és összehasonlítást vé-gezni. Dolgozatom lezárásaként a szakirodalom és a kutatásaim eredményeinek felhasználásával igyekeztem következtetések és javaslatok segítségével alternatívákat felvázolni, me-lyek támpontot jelenthetnek az egyre sürgetőbb megoldás megtalálásához.