A hazai kereskedelmi bankok elektronikus banki szolgáltatásainak fejlődési lehetőségei és veszélyei - Horváthné Kocsis Henrietta (2018)
A technológiai fejlődés, az internet és a digitalizáció térhódítása nagy hatást gyakorol a gazdasági szereplőkre, így a pénzügyi szektorra is. Az információs-technológiai innováció valamint a FinTech cégek piacon való megjelenése folyamatos bővítésre, fejlesztésre és át-alakításra kényszeríti a hazai bankok elektronikus szolgáltatásainak struktúráját. Az új pénzügyi szolgáltatók erős versenytársai lettek a hazai bankoknak, melyek a konkurencia-harc miatt már nem tarthatják a korábbi, „kényelmesebb” fejlődési ütemüket, rugalmasabban és gyorsabban kell reagálniuk a keresleti oldal igényeire, hogy megtartsák ügyfeleiket és piaci részesedésüket. Kutatásunk célja az volt, hogy megvizsgáljuk, milyen irányba mehet tovább és milyen veszélyforrásokat rejt magában a hazai bankok szolgáltatásainak digitalizációja, illetve az elektronikus banki szolgáltatások térhódítása milyen hatással lehet a fiókhálózatok jövőjére. Empirikus kutatási módszert alkalmaztunk, melynek során 540 fő töltötte ki a banki szolgáltatásokkal kapcsolatos online kérdőívünket. Az eredményeket Google Űrlapok, Excel táblázatok és SPSS statisztikai program segítségével elemeztük. A kvantitatív kutatást kvalitatív módszerrel egészítettük ki mélyinterjú sorozat formájában. A bankfiókokra vonatkozó kérdéseinkre három hazai, egy osztrák és egy kanadai bank szakembere válaszolt. Primer kutatásunk eredményét a szekunder források, így sajtóelemzés és a nemzet-közi szakirodalom is megerősítette, miszerint az ügyfelek a kevesebb pénzügyi tudást igénylő, egyszerűbb banki szolgáltatásokat egyre inkább online felületen intézik, míg a bonyolultabb, fajsúlyosabb, kockázatosabb és hosszabb időtávra ható ügyletekhez banki szakember segítségét igénylik. A rendelkezésünkre álló adatok alapján tehát arra következtethetünk, hogy a jövőben egyre többen fognak interneten keresztül utalni, mobiltelefon egyenleget feltölteni, autópálya-matricát vásárolni, sárga csekket online befizetni vagy egyszerűen csak számlakivonatot lekérni. A magasabb pénzügyi tudást igénylő befektetések és hitelügyintézések esetében viszont az ügyfelek várhatóan továbbra is a bankfióki, személyes szaktanácsadást preferálják. Úgy gondoljuk, hogy az elektronikus banki szolgáltatások köre tovább bővíthető, melyre írásunkban több javaslatot is teszünk. A digitalizáció veszélyeit új típusú, pénzügyi tudatosságra és biztonságos internethasználatra nevelő programmal lehetne csökkenteni, melynek elemeit részletesen bemutatjuk dolgozatunkban.