Hókárosított állományok fahasználatának vizsgálata az EGERERDŐ Zrt. Szilvásváradi Erdészetének területén - Grédics László (2018)
A diplomamunka a 2017 áprilisában bekövetkező természeti katasztrófát dolgozza fel. Bemutatja az Erdészetet a hókár előtti időszaktól kezdődően, majd taglalja a havária helyzet jelenségeit, következményeit. Betekintést nyújt a káresemény tényszerű adatairól, a kárfelmérési módszerekről, illetve az illetékes és érintett hatóságok irányába való tájékoztatások és jogi lépések mikéntjéről. Külön kitér az alkalmazott munkarendszerekre, gépekre, eszközökre és ezekről részletesebb tájékoztatást is tesz. A fakitermelő vállalkozók és a fokozottan veszélyes fakitermelés viszonyát egy vállalkozói kérdőív keretein belül taglalja és vizsgálja. Bemutatja a hirtelen fellépő fakitermelési kényszer hatásait. Ezeken belül a vállalkozói díjak megállapításának módszertanát, a választékmegoszlást, előző évi statisztikákat a vállalkozói díjak és erdei választékok megoszlását illetően. Kitér az erdőgazdálkodói oldal számára negatív és a vállalkozói oldal számára pozitív hatásokra. Az erdőművelési vonatkozások tekintetében tájékoztatást nyújt a felújítás módszertanáról és annak során mérlegelendő kérdésekről. Javaslatot tesz technológiai és munkavédelmi szempontból leginkább alkalmas megoldásokra.