Magyar kőris állományok természetes felújulása a Tolna megyei Sárközben - Koprivanacz Viktor (2018)
A dolgozatom témája a magyar kőris természetes felújulásának vizsgálata a Tolna megyei Sárköz területén. Az előzetes hipotézisemként megfogalmazott vadkárból adódó felújulási hiány gondolatát elvetettem, mivel a területek bejárása során erre utaló nyomokat nem találtam. Észrevehető volt, hogy az alapvető problémát a kőris újulat hiánya okozza. További problémát okoz az inváziós fajok magas aránya és a gyomosodás is. Az állományokat a következő szempontok alapján osztályoztam: idős, fiatal, illetve az elegyes és elegyetlen állományok. Különböző termőhelyi és állományszerkezeti sajátosságokat is figyelembe vettem. A területeken a mintapontok kijelölése véletlenszerűen történt. A mintapontokon 3 méter sugarú körben felvételeztem az újulat darabszámát és magassági osztályait. Az anyaállomány vizsgálatára minden faj esetén egy-egy átlagfát jelöltem ki, majd ezek magasságát, átmérőjét, záródását és körlapösszegét méréssel határoztam meg. Az eredményeim kimutatták, hogy az elegyes és többszintes állományok az optimálisak a magyar kőris újulata számára. Az inváziós fajok aránya, ezeken a részeken a legkisebb. Összességében kijelenthetem, hogy az elegyetlen kőrises állomány alatt a természetes felújítás nem alkalmazható sikeresen, mivel nincs elegendő magról kelt egyed alatta.