Energetikai faültetvények környezeti hatásainak vizsgálata - Győri Barbara (2018)
Az energiaválság, a globális felmelegedés, valamint hazánk kihasználatlan szántó művelési ágú területei megkívánják a megújuló energiaforrások használatát , illetve a globális felmelegedéshez minél kevésbé hozzájáruló technológiák előnyben részesítését. Dolgozatom célja egy energetikai célú faültetvény technológiáinak környezetre és globális klímaváltozásra gyakorolt hatásainak azonosítása életciklus szemléletben, melynek elemzését a GaBi 6.0 Education szoftverrel végeztem el. A kutatás alapja egy 1 hektáron létesített energetikai célú nyár faültetvény LCA (bölcsőtől a sírig tartó) hatásvizsgálata. Ez azt jelenti, hogy a telepítéstől az ültetvény teljes megszüntetéséig vizsgáltam a műveleti lépéseire vonatkozó környezeti hatásokat. Az elemzés végeztével választ kaptam az ültetvény telepítési, ápolási, betakarítási és felszámolási technológia műveleteinek a klímaváltozásra és a környezetre gyakorolt hatásainak mértékére. Az összes jelentős hatáskategória közül a meghatározott cél szempontjából a globális felmelegedésre gyakorolt hatás, az abiotikus erőforrások kimerülése (fosszilis energiahordozók), valamint a tengervíz ökotoxicitási potenciál a legszámottevőbb.