Faállományok geoinformatikai modellezése földi felmérés és légi lézeres adatok alapján - Bátai József (2018)
Az erdészeti kutatások egyik elengedhetetlen feladata a faegyedek közötti kapcsolatokból kialakuló állományszerkezet tanulmányozása. Az állományszerkezet lehető legpontosabb ismeretéhez rendelkeznünk kell a faegyedek olyan adataival, mint a pozíció, koronaméretek, magasságok stb. Az adatok tárolására és modellezésére a modern geoinformatikai rendszerek a legalkalmasabbak, valamint segítségükkel további elemzések végezhetőek. A forrásadatok begyűjtése és korrekciója után azok feldolgozása rendszerezése és összehasonlítása, a kapott információkból pedig a megfelelő következtetések levonása történt meg. A Trupulse 360B műszerrel végzett mérések módszertanát is részleteztük, az állományról pedig háromdimenziós vizualizációt készítettünk.