Akác fajtaösszehasonlító vizsgálatok kiértékelése a NÉBIH Helvéciai Fajtakísérleti Állomás területén - Hegede István (2018)
A Duna-Tisza közi homokháton folytatott eredményes erdőgazdálkodás alapfeltétele a megfelelő szaporítóanyag megválasztása, amit a klímaváltozás még hangsúlyosabbá tesz. A területen a fehér akác majdnem 100 éve az egyik legfontosabb fafaj. A NÉBIH Helvéciai Fajtakísérleti Állomásán 1995-ben létesített fajta-összehasonlító, és fajta x technológia összehasonlító kísérlet 8 akác származás teljesítményét vizsgálja. Az egyes származásokat dendrometriai és minőségi jellemzőik felvételezése, és korábbi évek felvételei alapján elemeztem és rangsoroltam. A gyenge termőhelyen faterméstani szempontból nincs különbség a klónok javára. Törzsminőség tekintetében a 'Zalai' fajta kiemelkedő, további vizsgálatok szükségesek alkalmazhatóságának eldöntésére. Kulcsszavak: Robinia pseudoacacia L., fajta, fatömeghozam, törzsminőség, Helvécia