Az intézményi integráció humánerőforrásra gyakorolt hatása a Békés Megyei Központi Kórházban - Dr. Balogné Pruha Mária Anett (2018)
Jelen szakdolgozat témáját munkahelyem, a Békés Megyei Központi Kórház 2016. 04. 01-én megvalósult, az egész szervezetet átfogó átalakítása, integrációja adta. Egyesítésre került a gyulai Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház, valamint a békéscsabai Dr. Réthy Pál Kórház és Rendelőintézet. Szakdolgozatom célja a változásmenedzsment tanulmányozása, a kórházat ért hatások ismeretében, az előforduló problémákra a megoldás kutatása. Dolgozatomban vizsgálom, a Békés Megyei Központi Kórház szervezeti átalakításából eredő nehézségeket, az osztályok között kialakult viszonyokat, a dolgozók között kialakult helyzetet, esetleges konfliktusokat, ellentéteket. Célom, hogy felkutassam a lehetséges gyökér okokat. Megvizsgáljam, hogyan érzékelik a dolgozók az integrációval kapcsolatos hatásokat, a dolgozói létszám alakulásait, a szakmai színvonal változását, a kollegiális együttműködést, problémamegoldást. Dolgozatom egy részről elméleti, másrészről inkább gyakorlatias, mert megállapításaim túlnyomó részét statisztikai adatok és a kérdőíves vizsgálatok során szerzett információk alapján fogalmazom meg. Kérdőívem az integráció hatásaira helyezi a hangsúlyt, és a szervezeti kultúrát, együttműködést érintő kérdéseket a már meglévő, évente újravizsgált dolgozói elégedettségi vizsgálatból emelem ki. A dolgozók egymáshoz és az elvégzendő feladatokhoz való viszonyát, a betegek oldaláról is vizsgálom. Az adatokat az évente elvégzett betegelégedettségi vizsgálatokból merítem. A vizsgálat során alkalmazott eszközök és módszerek segítségével szeretném fel-tárni a szervezeti egységek közötti konfliktusok okait. A kapott eredmények alapján kialakított javaslataimmal, erősíteni kívánom a szervezeti integrációt. Célom, a probléma lehetséges megoldásainak keresése, valamint olyan módszerek feltárása, amelyekkel a dolgozókat a változás elfogadására lehet ösztönözni. Véleményem szerint, ezek olyan tényezők, amelyek a bér és a terhelés mértékén kívül legfőképp hatással vannak a munkatársak elégedettségének alakulására, az elvégzendő munka színvonalának javítására, valamint az intézményi integráció sikerességére. Az egyesítés következtében kialakult új szervezeti kultúra a két intézmény erősségeit emelte ki. A két kórház integrálódásából eredő változásokat nem mindenki fogadta pozitívan. Akadnak olyan munkavállalók, akik nehezen térnek el a régi, mélyen berögzült módszerektől és folyamatoktól. Azt sem veszik figyelembe, ha ez már közel sem a kórház hatékonyságát szolgálja, sőt, gyakran hátráltatják a folyamatos előrehaladást. Akadnak olyanok, akik nem képesek együttműködni a másik tagkórház azonos profilú osztályán dolgozó kollégákkal. Úgy érzem, hogy a változás, a folyamatos fejlődés és növekedés, valamint a kórházon belüli ellentétek egyre nagyobb szakadékot képeznek a kórházon belüli csoportok, szervezeti egységek, de akár baráti kapcsolatok között is. Emiatt azok, akik továbbra is a fejlődésre helyezik a hangsúlyt, sikeresen együttműködnének a másik tagkórház azonos profilú osztályának dolgozóival, gyakran falakba ütköznek. Úgy érzik, nagy a kórházon belüli visszahúzó erő, így nem tud kialakulni a harmonikus munkakapcsolat. Fontosnak tartom, hogy kutatásommal és annak eredményével hozzájáruljak a kór-ház hatékony és gördülékeny működési feltételeinek kialakításához, valamint az általam kutatott módszerek, eredmények segítséget nyújthassanak hasonló esetekben más intézmények vezetői és munkatársai számára.