Egészségügyi szakdolgozók helyzete és jövőképe a hazai egészségügyben - Baloghné Nagy Szilvia (2018)
EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK HELYZETE ÉS JÖVŐKÉPE A HAZAI EGÉSZSÉGÜGYBEN The Status and Vision of the Health Professionals in the Hungarian Healthcare Magyarországon a lakosság idősödésével folyamatosan nő a krónikus, egyidejűleg több betegségben szenvedők száma. Ellátásuk komoly kihívások elé állítja az egészségügyet és a szociális szolgáltatások nyújtóit. Mindeközben az egészségügyi munkaerő hiányával és elöregedésével kell szembesülni. A magyar kórházak egyik kiemelt erőforrása a humánerőforrás azon belül is a megfelelően képzett orvosok és szakdolgozók kielégítő létszáma. Stratégiai szempontból egy-egy kórház vezető szerepét a szakmai összetétel minősége és mennyisége határozza meg. Hazánkban is egyre súlyosabb probléma, hogy nincs elegendő számú és megfelelő kép-zettségű egészségügyi dolgozó. A kialakult problémák megoldása az egészségügyi szerke-zet átalakításával együtt az ellátórendszer megváltoztatásával képzelhető el. Az átalakítás eredményességének sikere, kormányzati új reformok beiktatásával képzelhető el. Szakdolgozatom célja az egyre súlyosbodó problémaként jelentkező egészségügyi szakdolgozói hiány és elvándorlás okainak feltárása , megfékezésére irányuló megoldások ismertetése. Az ellátás színvonalának javítása, a betegbiztonság növelése megkívánja, hogy jól képzett egészségügyi szakdolgozók segítsék az egészségtudatos magatartás kialakítását, a gyógyulást, a rehabilitációt, és vállaljanak nagy szerepet a magyar lakosság egészségi ál-lapotának és gyógyulási esélyeinek javításában. Ehhez jól képzett, elhivatott, egészségügyi szakdolgozókra van szükség. Saját kutatást végeztem kérdőív tényfeltárás segítségével. Kérdőívemet rövid időn belül igen magas számban töltötték ki,pontosan 1100 fő. A magas kitöltöttségi arány meg-erősíti azt a hipotézisemet, hogy kardinális problémával állunk szembe. Az egészségügyi humánerőforrás elemzéséből kiderült, hogy nem csak az alacsony bérezési rendszer a probléma forrása. Az egészségügyi szakdolgozóknak nagyon fontos az erkölcsi elismerés a társadalom által. Természetesen az alacsony dolgozói létszám az elavult felszerelések a nem megfelelő munkakörnyezetben sem könnyű hatékonyan dolgozni. Konklúzió: Sajnos az egészségügyi rendszer romlása nem tegnap kezdődött, ez olyan örökség amelytől egyhamar nem fogunk szabadulni. Hiba lenne érte egyik vagy másik politikai oldalt felelőssé tenni. Ez a magyar társadalom közös felelőssége lenne.