Viselhető környezet és tevékenységfüggő eszköz - Polefkó Ottó (2018)
A Formatervező mester szakos diplomamunkám célja egy olyan hordozható eszköz és a hozzá tartozó alkalmazás megtervezése volt, ami a körülöttünk lévő levegő minőségét figyeli és tájékoztat minket arról, hogy mennyi időt érdemes az adott helyen eltölteni, illetve ez milyen hatással van az egészségünkre. A manapság túlzsúfolt városokban egyre jobban érzékeljük a rosszul, vagy egyáltalán nem szervizelt járművek kipufogógázainak mellékhatásait. A nagyon „népszerű” dízelmotorok által kibocsájtott részecskék, amit közismertebb nevén szállópornak nevezünk, nagyon rossz hatással vannak az élőlényekre. A nehézlégzés, szemszárazság, köhögés, szédülés, de akár a fejfájás is betudható a rossz minőségű levegő mellékhatásainak. Mindennapi életünk során a közlekedésben való részvétel az egyik olyan tevékenységünk, amikor a leginkább ki vagyunk téve a környezeti ártalmaknak. Mivel gyakran a legforgalmasabb helyeken át vezet az utunk a napi teendőink elvégzéséhez, ahol mindenki ugyanúgy részt vesz a forgalomban, ezért úgynevezett „hot spotok” alakulnak ki egy-egy útvonal mentén. Tévhit, hogy a légszennyezettség egész óriási területekre érvényesül. Azonban extrém helyzetekben és időjárási viszonyokban ez is előfordulhat, mint például nagy melegben, elenyésző légmozgás mellett vagy magas páratartalomnál. A levegőben lévő veszélyes anyagok általában mind a legforgalmasabb útvonalak mentén koncentrálódnak, viszont lehet, hogy két utcával távolabb már jóval elfogadhatóbb a levegő minősége. A szabadban töltött tevékenységeink nagyrészét sajnos pont ezek a fentebb említett külső behatások és tényezők korlátozzák le. Napjainkban a szabad levegőn végzett sportok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. A futók nagy része például a természetben történő futást részesíti előnyben. A parkokban letelepített edző eszközök kínálta lehetőségekkel is egyre többen élnek. Azonban ha a rosszul szellőztetett helyiségeket vesszük alapul, sokszor még nagyobb veszélynek vagyunk kitéve, mint hinnénk.