A Mosonmagyaróvári Szennyvíztelep szennyvíziszapjának jellemzése és felhasználási lehetőségeinek vizsgálata - Nyéki Flóra (2018)
Kivonat A szennyvíztisztítás során keletkező szennyvíziszap elhelyezése egyre nagyobb problémát jelent. Manapság a legtöbb esetben hulladéklerakóra történik a szállítása, de a környezetbarát megoldások, úgymint a mezőgazdasági kihelyezés és az energetikai célú felhasználás aránya is nő. A Mosonmagyaróvári Szennyvíztelep is többféle iszap elhelyezési módszert alkalmaz (hulladéklerakóra szállítás és mezőgazdasági kihelyezés), melyeket környezetvédelmi és gazdasági szempontból vetettem össze. Az eredmények alapján, a Mosonmagyaróváron keletkezett szennyvíziszap megfelel a mezőgazdaságban való elhelyezéshez szükséges követelményeknek, sőt ennek a megoldásnak a szállítási költsége is kevesebb a hulladéklerakóra történő szállításnál. A biogáz kinyerésével a telep a hő-és villamos energia szükségletének jelentős részét fedezi, mellyel megtakarításra tesz szert. A szennyvíziszap száraz-és szervesanyag-tartalma megfelelő a biogáz hasznosításhoz és a mezőgazdasági felhasználáshoz, lehetővé téve ez által a környezetbarát megoldások alkalmazását. Abstract The placement of sewage sludge, which produced by the wastewater treatment, causes an increasing problem. Nowadays, in most case the sewage sludge are transported to the landfill, but the number of the environment friendly solutions, like using in agriculture are growing too. The Mosonmagyaróvár Wastwater Treatment Plant also use more sewage sludge placement methods (transport to the landfill and using in agriculture), that I compared to environmental and economic aspects. According to the results, the sewage sludge produced by the Mosonmagyaróvár Wastewater Treatment Plant meets the requirement of using it in agriculture, moreover this solution has a lower shipping cost than transporting to the landfill. The Wastewater Treatment Plant could cover most of its heat energy and electricity need by producing biogas, and with it the Wastewater Treatment Plant can save money up. The dry matter content and the organic matter content of the sewage sludge are suitable for producing biogas, and using it in agriculture make it possible to use environment friendly methods.