A magyar kőris (Fraxinus angustifolia VAHL subsp. danubialis POUZAR) és a magas kőris (Fraxinus excelsior L.) hibridjeinek morfometriai és genetikai vizsgálata - Silnicki Ádám József (2015)
A magyar kőris, illetve a magas kőris mind vegetatív, mind generatív szerveik morfológiáját tekintve rendkívül változatos képet mutatnak, s közeli rokonságuk, valamint részben átfedő elterjedésükkel összefüggésben feltételezhetően létrehoznak közös hibrideket. Ezt a tulajdonságukat kihasználva a szerző megkísérli feltárni ezen dendrotaxonok genetikai alapú kapcsolatait, generatív és vegetatív szerveinek morfológiai változatosságát, azok törvényszerűségeit. A vizsgálatok során morfometriai és PCR alapú mikroszatellit elemzéseket alkalmazott. Eredményeiben rávilágít a virágzat felépítésének döntő jelentőségére. A DNS alapú vizsgálatok alapján a hibridgyanúsnak feltételezett és a magyar kőris egyedek közt igen csekély a genetikai távolság. Ezt a megállapítást megerősíti a genetikai mintázatból származtatott Besorolási Teszt is.