A dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház extern kommunikációs eszközeinek ismertsége a betegek körében végzett vizsgálat alapján - Lalák Gabriella Erzsébet (2018)
A dolgozat témája a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház extern szervezeti kommunikációjának ismeretében a lakosság kórházi hírekről való tájékozottságának, a kórházi hivatalos kommunikációs csatornák használati szokásainak és az információmennyiséggel való elégedettségének vizsgálata kérdőíves felmérés segítségével. A szerző dolgozatában három hipotézissel él a lakosság informáltságát és médiafogyasztási szokásait illetően – az egyik, hogy a megkérdezettek közül többen tájékozódnak a Szent Pantaleon Kórház híreiről online módon, mint akik kizárólag a papíralapú sajtón keresztül. A másik feltevés, hogy nemcsak a fiatalok, hanem az 51–70 év közötti korosztályba tartozó megkérdezettek többsége is használja az internet adta lehetőségeket és felkeresi a Szent Pantaleon Kórház honlapját vagy Facebook oldalát, ha szeretne információhoz jutni a kórházról. A harmadik hipotézis pedig az, hogy a megkérdezettek többsége elegendőnek tartja az információmennyiséget, melyet a Szent Pantaleon Kórház publikál(tat) magáról. A vizsgálati eredmények taglalását megelőzően a dolgozat részét képezi az extern szervezeti kommunikációt biztosító public relations tevékenységről szóló szakirodalom feldolgozása. A public relations lehetőséget nyújt mind a reputációmenedzsment megvalósítására, mind a szervezeti arculat formálására, s ezáltal az imázs kialakulásának befolyásolására. Napjainkban a nonprofit szervezetek, így a nem piaci körülmények között működő kórházak életében is nagy jelentőséggel bír a fogyasztók (betegek) által a szervezet irányában megnyilvánuló bizalom és megbecsülés megléte. A szervezetek a public relations alkalmazásával pozitív tartalmú kommunikációval kívánják erősíteni jó hírnevüket, melyhez az internetes felületek nyújtotta lehetőségek még nagyobb teret és gyorsabb interakciót engednek. A dolgozat bemutatja továbbá, hogy a kutatási helyszínen hogyan valósul meg a public relations tevékenység, milyen kommunikációs eszközökkel kívánja elérni a szervezet a steakholderek tájékozottságát, elégedettségét, s jóindulatát. A kutatási fejezetben vázolt megállapítások két esetben igazolják a szerző hipotéziseit. Az a feltételezés igaznak bizonyult, hogy a kérdőíves felmérésbe bevont betegek nagyobb része tájékozódik a kórházról online felületeken, mint újságból. A másik feltevés nem igazolódott, miszerint az 51–70 év közötti korcsoportba tartozó megkérdezettek többsége a kórház online felületein tájékozódna. A harmadik hipotézis helytálló, mivel a Szent Pantaleon Kórház extern kommunikációjával, az általa nyújtott információmennyiséggel a megkérdezettek 92%-a elégedett.