Bálványfa (Ailanthus altissima) elleni védekezési kísérletek erdőfelújításban a Szántódi Erdészet területén (SEFAG Zrt.) - Nagy Mátyás (2018)
Kivonat Bálványfa (Ailanthus altissima) elleni védekezési kísérletek erdőfelújításban a Szántódi Erdészet területén (SEFAG Zrt.) Az invazív fajok elleni küzdelem globális méretű probléma. A hazánkban invazív bálványfa agresszív terjedése és káros tulajdonságai miatt kihívás elé állítja a hazai szakembereket. Az ellene való védekezés sok helyen nagy költségeket és rengeteg munkát igénylő feladat. Vizsgálatom során ismertettem a bálványfával kapcsolatos problémák hátterét és az általam végzett terepi kísérlet eredményeit. A kísérlet során különböző növényvédő szerek hatását vizsgáltam és hasonlítottam össze. Az egyes szerek eltérő eredményességet mutattak, két szer kiemelkedő hatásúnak bizonyult. Az eredmények alapján javaslatokat fogalmaztam meg, melyben kitértem a jövőben használatos növényvédő szerekre, technológiákra és a kísérlet folytatására. Abstract Control experiment against Ailanthus altissima in reforestation area of Szántód Forest District (SEFAG Zrt.) Nowadays the combating of invasive species is a global problem. Because of the aggressive propagation and harmful properties, invasive Ailanthus Altissima challenges hungarian natural experts. Defending against this species in many places is a great task and a lot of work. During my research, I described the background of problems related to Ailanthus Altissima and theresults of my own made field experiment. During this excercise I examined and compared the effects of different pesticides. The individual pesticides showed different efficacy, two agents proved to be prominent. Based on the results, I have proposed suggestions for future use pesticides, technologies and continuation of the experiment.