Gímszarvas által okozott hántáskárok vizsgálata ártéri kőrisállományokban - Mézes Gergely (2017)
Jelen dolgozat a gímszarvas (Cervus elaphus) által kőriseken (Fraxinus spp.) okozott kéregrágással, mint erdei vadkárral foglalkozik. A Gemenc Zrt. Pandúri Erdészete által kezelt erdőrészletekben a 2016/2017-es tél végén következett be a károsítás, melynek felvételezése az év során megtörtént. A minél pontosabb rálátás érdekében egy 5 évvel ezelőtt károsított terület jelenlegi állapotát is rögzítettem. Az eredmények tükrében elmondható, hogy a kéregrágás nagymértékben csökkenti a faanyag értékét, kárláncolatot indít be és a hántás durvaságától függően akár a faegyed 1-2 éven belüli pusztulásához is vezethet, bár ez a ritkább eset. A valószínűbb az, hogy a károsítás következményei csak évtizedek múlva kerülnek felszínre. Az elegyesség, a megfelelő vadkár elleni védekezési mód használata és a lelkiismeretes vadállomány szabályozás lehet segítségünkre e kárforma megelőzésében.