A Valkói Erdészet csereseinek erdővédelmi problémái, különös tekintettel a termés károsítóira - Kiss Bence (2017)
A Pilisi Parkerdő Zrt. Valkói Erdészete a Gödöllői-dombságban gazdálkodik. Az Erdészet jelentős mennyiségű csertölgyet (Quercus cerris) kezel. Ezért a cseres állományok felújításának sikeressége alapjaiban határozza meg a gazdálkodás eredményességét. Jelen szakdolgozatban igyekeztem feltárni a csertölgy erdővédelmi problémáit. Megállapítottam, hogy a termés mennyisége és minősége egyaránt befolyásolja a felújítás sikerességét. Ennek vizsgálatára négy különböző adottságú mintaterületen termés vizsgálatot folytattam. A kutatás során három károsító csoport, mint a rovarok, a rágcsálók és a nagyvad termés károsításának mértékét és arányait határoztam meg. A kutatásból kiderült, hogy a rovar kártevők a termésmennyiség durván 70 %-át károsítják különböző mértékben. Továbbá megállapításra került, hogy a nagyvad fajok által okozott kár befolyásolja leginkább hosszú távon az erdőfelújítás sikerességét. A felmerülő problémák kezelésére ajánlatot tettem, amelyben a folyamatos erdőborítást biztosító erdőkezelés előnyeit emeltem ki.