Fenyőpusztulás a Mátrafüredi Erdészet erdei- és feketefenyő állományaiban - Nagy András (2017)
KIVONAT Munkám során a Mátrafüredi Erdészet erdei- és feketefenyő állományát vizsgáltam, melynek állapota 2012 év elejére leromlott: ekkor egy nagy léptékű pusztulásos folyamat ment végbe. A pusztulás vizsgálatát az Erdészeti Tudományos Intézet Erdővédelmi osztályával közösen végeztük el. Dolgozatomban részletesen elemzem a 2012-es felmérést, amikor 25 kiválasztott erdőrészlet került vizsgálat alá, és megállapításra kerültek a pusztulásban szerepet játszó tényezők. Az extrém időjárási viszonyok gyengültségi állapotot okoztak, aminek következménye az lett, hogy gombafertőzések jelentek meg az állományokon, pusztulásukat okozva. A területek öt évvel a pusztulás után újra vizsgálat alá kerültek. A dolgozat második felében ennek menetéről és eredményeiről számolok be. A változások szemléltetésére a két felmérés összevetésre és elemzésre kerül, az okok és tényezők pedig újragondolásra. Eredményképpen elmondható, hogy a pusztulásos folyamat megállt, a vizsgált állományok állapota javult, köszönhetően a kedvezően alakuló külső tényezőknek, úgy, mint az időjárási viszonyok, valamint a védekezési tevékenységnek. Pusztulásos folyamatok bekövetkezésével a jövőben is számolni kell. Véleményem szerint a megfelelő ismeretekkel, tapasztalatokkal, illetve folyamatos megelőző tevékenységgel a károk mérséklése lehetséges. ABSTRACT In my study I investigated the Scotch pine and Australien pine stands at the region of Forestry of Mátrafüred. The general condition of these stands had gotten bad by the beginning of 2012: a complex damaging process was taking place on the area. We have investigated the devastation working with ERTI Department of Forest protection. In my thesis I detail the survey from 2012. Twenty-five pine stands were selected and examined. The factors that caused the damage were determined. The extreme weather conditions have weakened the trees, so diferent fungal pathogens appeared on them causing serious damages. After five years these areas were rechecked in 2017. The second part of my thesis describes the process and results of this research. To show the changes between the two investigated periods the results have been compared to eachother and the causing factors and reasons have been redefinited. As a result I have found that the spread of the damaging process stopped. This is due to the improved external factors such as the weather conditions and the defensive actions of the forestry. These kind of damaging processes will surely happen in the future. In my oppinion it is possible to lessen the harm they cause with the right knowledge, experiences, and with continuous preventive work and actions.