Tölgy magvetések gyomirtása csemetekertben - Tóth Péter (2017)
A mai rohanó világban egyre nehezebb a csemetekerti mechanikai gyomirtási munkákra megfelelő munkaerőt találni, ami ösztönzőleg hat olyan megoldások keresésére, amire az erdész szakmában még meglehetősen kevés bevett gyakorlat van. Ezen okból kifolyólag választottam a szakdolgozatom kísérleteihez olyan a mezőgazdaságban használt herbicideket, amelyek alkalmasak lehetnek az öntözetlen kocsányos tölgy magvetések kémiai gyomirtására. 2016-ban három, 2017-ben öt különböző készítményt vontam kísérletbe. Az első évben Goal Duplo-t, Pendigan 330 EC-t, Lumax-ot a készítményeket kombinációs partner nélkül, a második évben viszont a Goal Duplo-t és a Pendigan 330 EC-t kombinálva és ugyan ezt a kombinációt később Figaro-val felülkezelve, valamint Lumax-ot és Savvy-t vizsgáltam. A herbicides kezelést követően az első évben egy gyomfelvételezést és ősszel egy csemeteleltárt, a második évben négy alkalommal gyomfelvételezést és októberben csemeteleltárt készítettem. A gyomirtás eredményét a gyomborítottság vizsgálatok, valamint az őszi csemeteleltárnál kapott csemetekihozatal összehasonlításával értékeltem ki.