Magyarország erdő és növényvédelmi jogtörténetének áttekintése a honfoglalástól a rendszerváltásig - Fehérvári Márton (2017)
A magyarországi növényvédelem jogi keretei a kezdetekben az erdők puszta létét védő királyi rendeletek intézkedései nyomán alakultak ki. Ez az irány lényegében a XIX. századig nem változott. A célzott növényvédelem, fejlődése a természettudományok fejlődésével, a szemmel nem látható apró élőlények létezésének felismerésével párhuzamosan indult meg, melyet a jogalkotás a felmerülő probléma súlyának megfelelően igyekezett lekövetni. A fordulópont, a kémiai növényvédőszerek kialakulásával és azok veszélyességének felismerésével a vegyszeres növényvédelem rendszabályozása nyomán következett be. A kémiai növényvédelem rendszabályozása pedig a vegyszeres laborvizsgálatok fejlődésével és az egyre szigorodó hatósági felügyelettel a XX. század elejére túlnőtte az erdővédelem kérdéskörét és önálló törvényalkotási procedúrát tett magának szükségessé. A jogalkotást befolyásoló véleményező szervezetek köre innentől folyamatos bővülésnek indult. A 80-as évekre egy növényvédelmi jogszabály megalkotásához, már a természetvédelem, az egészségvédelem, és a környezetvédelem követelményrendszerének is egyaránt meg kellett felelni. A dolgozat célja ennek az időszaknak az áttekintése, megértésének elősegítése.