Védekezési kísérletek aranyvessző fajok (Solidago spp.) ellen nemesnyár ültetvényekben - Nagy Kristóf Álmos (2017)
Magyarország erdőterületeinek 6,3%-a nemesnyáras faállomány, ahol az invazív fajok, köztük az aranyvessző (Solidago spp.) terjedésének megállítása jelentős problémákat okoz. Az ellenük való védekezés lehetséges mechanikai (tárcsázás, kaszálás, legeltetés), valamint kémiai úton. Munkámban a növényvédő szeres kezelés lehetőségét vizsgáltam, öt különböző készítmény kipróbálásával. A hatékonyság értékelése mellett ökonómiai elemzést is végeztem. Az eredmények azt mutatták, hogy hatásosság szempontjából a vegyszeres védekezés jó alternatívája a mechanikai módszereknek, valamint a költségek is kedvezőbben alakulnak.