Védekezési kísérletek a kései meggy (Prunus serotina) ellen a Zalaegerszegi Erdészet területén - Világhy Andrásné (2017)
A Zalaegerszegi Erdészet területén, Türje kerületben egyre nagyobb gondot okoz az erdőgazdálkodás során a kései meggy jelenléte és fokozódó térhódítása. A probléma egyik lehetséges megoldása a kémiai védekezés. Dolgozatomban injektálási és lombpermetezési kísérletet mutatok be. A kísérleteket türjei erdőrészletekben, 2016. őszén állítottam be. Az eredményeket három időpontban felvételeztem. Az utolsó megfigyelésre a következő tenyészidőszakban került sor. Összesen 11-féle készítmény hatását vizsgáltam kései meggy egyedeken. Az injektálás során minden kezelésben, a lombpermetezés során négy kezelésben tapasztaltuk a kései meggyek pusztulását. Ezekre a kezelésekre összehasonlító költségszámításokat készítettem. A kísérletek eredményét ökológiai és ökonómiai szempontból értékeltem, és további vizsgálatokra tettem javaslatot annak érdekében, hogy komplex technológiák álljanak rendelkezésünkre a probléma megoldására.