Csávázószerek hatékonyságának vizsgálata a kocsánytalan tölgy makk téli tárolására - Eichert Gergely (2017)
Csávázószerek hatékonyságának vizsgálata a kocsánytalan tölgy makk téli tárolására Szakdolgozatomban négy csávázószer, a Biosild Top, Dividend M, Rancona 15 ME és Vitavax 2000 által a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea) magjainak csírázására és a csemeték növekedésére gyakorolt hatását vizsgáltam. A vizsgálat során a Mecsekerd Zrt. üzemi gyakorlata alapján tárolt, de négy különböz csávázószerrel kezelt makkok csírázását figyeltem meg. A megfigyelt idszak alatt szerenként a minták felét csupán betároláskor, a továbbiakat pedig vetés eltt is csáváztam. A makkok egy télen át történ tárolás után kerültek elvetésre csemetekerti és erdfelújítási környezetbe. A kikelt csemetéket októberben számoltam le és egyúttal a magasságukat is megmértem. A mérés eredményeként elmondható, hogy a kísérletben felhasznált szerek közül a Vitavax 2000 hatása volt a legkedvezbb a csírázásra és a növekedésre. További konklúzió, hogy a tárolás egyéb körülményei (hmérséklet, nedvességtartalom, stb.) dönten befolyásolják a tárolt makk csírázóképességének megtartását.