Szúkártétel a VERGA Zrt. Kab-hegyi Erdészetének feketefenyveseiben - Cserményi Farkas (2017)
2015-ben a Kab-hegyi Erdészet területén korábban nem tapasztalt szúkár jelent meg feketefenyves állományokban. A dolgozat elkészítésének célja az volt, hogy megpróbáljam meghatározni, mely faj/fajok felelősek a bekövetkezett károkért. Célkitűzés volt egy általános kép kialakítása is, hogy a vizsgált fajok milyen számban vannak jelen feketefenyveseinkben és jelentenek-e potenciális veszélyforrást. Öt erdőrészt választottam, amelyből kettő kontroll területként funkcionált. A monitoring kilenc rovarfajt - nyolc szút és egy cincért - érintett, melyeket aggregációs feromonok és két csapdatípus segítségével fogtam be. A csapdázott fajok a következők voltak: Tomicus piniperda, Tomicus minor, Ips sexdentatus, Hylurgus ligniperda, Orthotomicus erosus, Hylastes angustatus, Xyleborus monographus, Xyleborinus saxesenii és a Monochamus galloprovincialis. Az összes befogás 991 egyed volt a 10 csapdából (öt réscsapda és öt száraz ablakcsapda), a legtöbbet – 515 - a karcsú gyökérszúból sikerült befogni. 276 hatfogú szú, 75 Orthotomicus erosus volt a csapdákban. T. minort nem sikerült befogni, M. galloprovincialis pedig összesen egy darab volt. A többi faj befogott egyedszáma 20-40 körül alakult. A dolgozat eredményeként megállapítottam, hogy a 2015-ben bekövetkezett szúkár nagy valószínűséggel az I. sexdentatus számlájára írható. 2018. évre prognosztizáltam a várható károkat, melyekre - pl. aszályos időjárás esetén - fel lehetünk készülve. Javaslatot tettem az I. sexdentatus ill. az O. erosus fajok csapdázására, valamint arra, hogy ellenük fogófával védekezzünk. Megelőző védekezésként az aprítéktermeléssel járó forwarderes-harvesteres termeléseket jelölöm meg fenyveseinkben, melyekkel megvalósul a vágástéri hulladék kihordása a vágásterületről.