Siska nádtippan (Calamagrostis epigeios) elleni védekezési kísérletek a Királyszállási Erdészet területén - Varga István (2017)
A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. Királyszállási Erdészeténél az itt folyó erdőgazdálkodási tevékenységekből fakadóan változatos fafaj és korszerkezetű felújítási területek keletkeztek és keletkeznek napjainkban. Ezen erdőterületek kezelése kiemelt feladat az erdőművelési ágazatban. Szakdolgozatomban az erdőművelési tevékenységek egy jelentős részét képező munkaműveletet kívántam megvizsgálni. A siska nádtippan (Calamagrostis epigeios /L./ Roth) elleni vegyszeres védekezés lehetőségeinek összehasonlítását tűztem ki elsődleges célul a kísérleti területeken kijuttatott öt különböző herbicid szerhatékonysági vizsgálatával. A készítmények hatékonyságának ismeretében másodlagos célként fogalmaztam meg, a gyomirtó szerek ökonómiai vonatkozásának taglalását. A beszerzési áraik alapján az adott parcellákban alkalmazott technológia költségeit hasonlítottam össze a jelenleg, üzemi szinten alkalmazott technológia költségeivel. A kapott hatékonysági és ökonómiai eredmények alapján jövőbeni javaslatokat fogalmaztam meg újabb, már nagyobb kiterjedésű kísérleti területek beállítására. Ennek okán a jövőbeli védekezési lehetőségek alkalmazhatóságát kívánom bővíteni.