A kőröshegyi csemetekert növényvédelmi gépesítésének megoldásai - Kenesei Zsolt (2017)
Kivonat A kőröshegyi csemetekert növényvédelmi gépesítésének megoldásai A szakdolgozatom témája, a kőröshegyi csemetekert növényvédelmi gépesítésének bemutatása. A témaválasztást az indokolta a részemről, hogy hosszú évek tapasztalata alapján kijelenthető, hogy az erdészeti és benne a csemetetermesztési ágazat is, igen komoly élőmunkaerő hiánnyal küzd. Úgy látom, hogy ezt a problémát csak gépesítési fejlesztésekkel, beruházásokkal lehet megoldani. Ennek megfelelően próbáltam rávilágítani a növényvédelmi gépek alkalmazási lehetőségeire a csemetekertekben. Jelen műben bemutatásra került a magyarországi csemetetermesztés történelme, és a jelen kort tükrözendően részletesen bemutattam a kőröshegyi csemetekertben használatos növényvédelmi gépeket. Ezen gépek közül az egyik legjelentősebbet, az ágyáspermetezőt részletes vizsgálat alá vetettem. Megállapítást nyert az a tény, hogy a korszerű gépek igenis alkalmasak az élőmunkaerőszükséglet jelentős csökkentésére. Ennek megfelelően bátran lehet állítani, hogy a csemetekertek felszerelése új gépekkel megtérülő beruházás. Abstract Solutions for the plant protection mechanization of tree's nursery in Kőröshegy The subject for my special degree is an intoduction of mechanization young trees’ nursery in Kőröshegy. My choice of this subject is based on my own experiences, working in this field, knowing that the foresty section, including young trees cultivation has enormous problem because of missing enough living manpower. I see, this problem could be soluted by developing of mechanization and investigation in this field. According to this matter I focused on the possibility of putting into practice different modern machines in the young trees’ nursery in Kőröshegy. I write in my work about history of growing up young trees, about its past and today and I introduce the plant protection machines they are used in young trees’ nursery in Kőröshegy. I examined circumstantially the most important one, the tree-bed sprayer. It must be established that machines being up-to-date are situated for reducing of requirements living manpower. So I can declare, using up-to-date machines could be a clever and recovering invest in the young trees’ nursery in Kőröshegy.