Cserebogár fajok előfordulása és kártételük, valamint az ellenük való védekezés lehetősége a Bakonyszentlászlói Erdészet erdeifenyveseinek területén - Patocskai Zoltán (2017)
Cserebogár fajok előfordulása és kártételük, valamint az ellenük való védekezés lehetősége a Bakonyszentlászlói Erdészet erdeifenyveseinek területén A szakdolgozat célja, hogy feltárja a Bakonyszentlászlói Erdészet területén az erdeifenyő erdőfelújítások cserebogár okozta problémáit és megoldást találjon a hatékony védekezésre. A dolgozat első részében a külföldi és hazai szakirodalmi adatok alapján megvizsgálom a cserebogár előfordulások, kártételük és az ellenük való védekezés lehetőségeit. A második részben ismertetem a Bakonyszentlászlói Erdészet természeti viszonyait, majd fénycsapda és pajorfeltárás segítségével felmérem a cserebogár fajok előfordulását és kártételét. Leírom a területen használható erdeifenyves mesterséges erdőfelújítási technológiákat. Az eredmények részben megállapítottam, hogy a Melolontha melolontha L.V. és VI. törzse van jelen a vizsgált területen és ezzel együtt rajzik a M. hippocastani F. Vizsgálataimmal kimutattam, hogy a vizsgált 14 területben 2,66 db /m2 az átlagos pajor gyakoriság. Javaslok egy erdőfelújítási technológiát, amit ökonómiai szempontból összehasonlítok a hagyományos erdőfelújítási technológiával. Megállapítottam, hogy az általam javasolt technológia alkalmazása előnyösebb a hagyományos erdőfelújítási technológiánál. Végül javaslatok teszek az erdeifenyő mesterséges erdőfelújítások esetében a technológiaváltásra. Kulcsszavak: cserebogár, erdeifenyő, csöves technológia, fénycsapda, pajorfeltárás