A 2010. évi viharkár hatása a VERGA Zrt. zirci erdőgazdai körzetében - Benedek Péter (2017)
A 2010. május 15. és 18. közötti időszakban tomboló viharok több mint 160 ezer m3 fa-anyagot döntöttek le a Zirci Erdészet területén, ebből 85 ezer m3-t munkaterületemen, a zirci erdőgazdai körzetben. Szakdolgozatom ennek a káreseménynek az erdőgazdálkodásra gyakorolt hatásait vizsgálja. A közvetlen értékvesztést a károsodott és egészséges erdők választék-kihozatalának összehasonlításával, valamint a hosszú ideig tartó kárfelszámolás kezdeti és későbbi szakaszában termelt faanyagok között kimutatható minőségbeli különbséggel támasztottam alá. A további hatásokat a megnövekedett erdőművelési feladatokon és a viharkárral összefüggő, később jelentkező erdővédelmi problémákon keresztül mutattam be.