Faanyagok mikroszkópos szövetszerkezetének és nedvesíthetőségének változása gombabontás során - Korózs József (2017)
A diplomamunka célja, hogy megmutassa hogyan is változik a faanyag szövetszerkezete és nedvesíthetősége a gombabontás során. Ehhez szabványos 16 hetes gombaállósági vizsgálat során, köztes időkben vettemki próbatesteket. Az így előkészített próbatesteken meghatároztam a gombabomtás mértékét. A szerkezeti változást pedig a bütümetszeten készített pásztázó elektronmikroszkópos szekunder elektron felvételekkel követtem nyomon. Majd ezek után a próbatestek nedvességhez való viszonyát két úton is meghatároztam. Az egyik ilyen módszer a különböző klímákon az egyensúlyi fanedvesség meghatározása, a másik a peremszög mérése. A dolgozat elméleti részében az előzőekben általam bizonyított felületi feszültség és peremszög elméletet fejlesztettem tovább. A mérések, megfelelő kiértékelés után azt mutatták, hogy gombabontás előrehaladtával a próbatestek egyre kevesebb nedvességet voltak képesek felvenni.