A SOPRONI EGYETEM LÁMFALUSSY SÁNDOR KÖZGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI KULTÚRA VIZSGÁLATA - Hargitai Adrienn (2017)
Diplomadolgozatomban a Soproni Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának szervezeti kultúráját elemeztem. Ebből kifolyólag a témaválasztás okának és a dolgozat céljának bemutatása után dolgozatom elején a szervezeti kultúra szakirodalmi ré-szét mutattam be. A szervezeti kultúra definiálása után sor került annak összetevőinek, szintjeinek, értékeinek és jellegének bemutatására. A témaválasztás okán foglalkoztam a bürokratikus szervezetek kultúrájával, ismertettem két szervezeti kultúramodellt és bemu-tattam a nemzeti kultúrák jelentőségét és kapcsolatát a szervezeti kultúrával. A következő fejezet foglalkozott a Soproni Egyetem szervezeti kultúrájával, amely-nek elején ismertettem néhány szervezeti kultúrát befolyásoló tényezőt, majd egy rövid történeti áttekintést követően sort kerítettem a karon történt megfigyelés és kérdőíves ku-tatás eredményein alapuló szervezeti kultúra bemutatására. A kultúra megragadható jel-lemzőinek leírásához a dokumentumok áttekintése után szerzett és a megfigyelésen alapuló kutatásom tapasztalatait használtam, ami alapján sorra vettem a karon megfigyelhető ceremóniák, szertartások, történetek, nyelvezet, szimbólumok és öltözködés speciális jel-lemzőit. A láthatatlan kultúraértékek vizsgálatához kutatásom alapját 21 darab kitöltött kérdőív képezte. Ezek elemzése után nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a karon elég sok területen jelentkeznek kulturális problémák. Vannak területek, melyeknél a jelenleg észlelt kultúra érték teljesen eltér a dolgozók által kívánt kultúraértéktől. Az észlelt és kívánt kul-túraértékek közti különbségen kívül aggodalomra ad okot véleményem szerint az a tény is, hogy az intézményi vezetőségre vonatkozó kérdések nagy arányban nem lettek megvála-szolva. Ezek a tények olyan kulturális problémát feltételeznek, melyek figyelmen kívül hagyása akár a szervezet hosszú távú működőképességére is negatív hatást gyakorolhat. Diplomamunkám nem szervezetfejlesztés tárgyú, ezért az, leíró, analizáló jelleggel, a jelenleg fennálló kultúra bemutatása céljából készült. Dolgozatom befejeztével úgy érzem, hogy az annak bevezetőjében kitűzött célokat szándékaim szerint teljesítettem. A dolgozat hasznos voltát pedig az mutatná, ha az általam feltárt problémák bemutatásával sikerülne az illetékesek figyelmét e területekre irányítanom.