A piacmanipuláció és a bennfentes kereskedelem megelőzése, illetve kiszűrési lehetőségei - Gampel Viola (2017)
Dolgozatom témája a piaci manipuláció és a bennfentes információk kihasználásának ve-szélyeivel, illetve ezek lehetséges kiszűrésével és megelőzésével foglalkozik. Ahhoz, hogy egy integrált és hatékony pénzügyi piac működhessen, elengedhetetlen a fair play szabá-lyok betartása és az esélyegyenlőség biztosítása. A hétköznapok során, a munkámból kifolyólag, lehetőségem adódik a visszaélések és kockázatok mélyebb szintű tanulmányozására, amelyből inspirációt nyerve szeretnék a diplomadolgozatomban egy kis ízelítőt nyújtani, a téma komplexitására és széleskörűségére való tekintettel a teljesség igénye nélkül. Az első részben a témát érintő alapvető, de ugyanakkor kulcsfontosságú fogalmakat ismertetem, mint például mi számít piac manipulációnak, kik a bennfentesek, mik a benn-fentes információk, milyen esetekben léphetnek fel érdekellentétek a piaci szereplők kö-zött. Kitérek arra is, hogy a fent említett bűncselekmények megelőzése érdekében nemzet-közi szinten milyen fellépések, szankciók vannak érvényben. Az Európai Unió már 2003-ban kiadott egy jogszabályt a piaci visszaélésekről szóló irányelvvel kapcsolatban, amely azóta többször módosult. A most érvényben lévő szabályokat az 596/2014/EU rendelet és a 2014/57/EU irányelv foglalja magába. Magyarországon a piaci visszaélésekről szóló szankciókat a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény §410.-a határozza meg. A téma aktualitását fokozza az a tényező is, hogy 2018. január 3-tól érvénybe lép a MiFID II szabály. Saját tapasztalatok és piaci elemzők álláspontja alapján igyekszem elemezni, hogy vajon milyen változások elébe néz a befektetési piac, mikre kell pontosan felkészülni, milyen reakciók várhatóak. Dolgozatom második részében azt vizsgálom, hogy a pénzügyi intézményekben, azon belül is a privátbankokban milyen fellépés történik a bennfentes információkkal való visszaéléssel és a piaci manipulációval szemben. Röviden bemutatom, hogy milyen szűrő funkciókat tölt be a Compliance részleg a befektetési bankon belül. Kutatásom tetőpontjaként a megoldást keresem arra a kihívásra, hogy milyen szűrési-, megfigyelési és monitoring technikákkal lehet a külső és belsőszabályokat betartatni, valamint ezek milyen hatékonyan védik mind az ügyfeleket, üzletkötőket, brókereket és nem utolsó sorban magát a pénzügyi hitelintézetet attól a veszélytől, hogy akarva vagy akaratlanul is szembemenjenek a törvényekkel és áthágják az üzleti korrektség határvona-lát. A tanulmányom során konklúzióként azt vontam le, hogy a jelenleg érvényben lévő irányelvek és rendeletek kellően hatékonyak ahhoz, hogy alkalmazásukkal és betartatá-sukkal egy olyan piaci miliő valósuljon meg, amelyben mindenki egyenrangú esélyekkel szállhat versenybe.