Cordulegaster heros és a Cordulegaster bidentata populációinak kelési mintázat vizsgálata a Kőszegi- és Soproni-hegységben - Kovács Tünde (2017)
Munkám célja a fokozottan védett hegyi szitakötő (Cordulegaster bidentatus) és a ritka hegyi szitakötő (Cordulegaster heros) fajok kelési sajátosságainak bemutatása a Kőszegi- és Soproni-hegység egy-egy adott vízfolyásszakaszán. A vizsgálatot a Kőbányai-patak alsó folyása szakasza mentén végeztem, 10 méter széles és 200 méter hosszan kijelölt mintavételi szakasz mentén. Heti rendszerességgel történtek a felmérések a két szitakötő faj levedlett bőrének számlálásával, elhelyezkedési adatainak felvételezésével és begyűjtésével. Adataim kiegészítésére felhasználtam Rák-patak hidegvíz-völgyi mintaterületen ugyanebben az évben felvett gyűjtési adatokat. A mintaterületeken a két Cordulegaster faj közül a Cordulegaster heros exuviumait sikerült kimutatni, Cordulegaster bidentata lárvabőrt nem találtunk. Viszont korábbi felmérések során, dr. Ambrus András vizsgálatai alátámasztják, hogy a C. bidentata is előfordul mindkét élőhelyen. A felmérésem eredményeként megállapítható, hogy a Kőszegi- és Soproni-hegységben is stabil populációja él a C. heros fajnak, amely fontos a fajok védelme szempontjából.