A belterületi vadkár szabályozás és jelentősége - Kelemen Zoltán (2017)
Szakdolgozatom célja, hogy feltárjon és bemutasson egy napjainkban egyre jelentősebb problémát a belterületi vadkár okait, lehetséges megoldásait. A dolgozat megírásakor a szakirodalomra és személyes tapasztalataimra is támaszkodhattam. A dolgozat elkészítéséhez folyamatosan – heti rendszerességgel – bejártam az érintett területeket, ezen területi vizsgálódások során rengeteg fénykép készült a túráskárokról. Tapasztalataim alapján megállapítható, hogy a vaddisznó a városokban és külvárosokban az elhagyatott területeken, vagy a háborítatlan, kevésbé látogatott ingatlanokban, temetőkben, illetve a lakott területnek erdővel határos részein okozza a legtöbb kárt.