Önkormányzati tulajdonban lévő vonalas (szegély) élőhelyek felmérése, kezelése és fejlesztése a Noszlopi Vadásztársaság területén. - Marton Zsolt (2017)
Kivonat Önkormányzati tulajdonban lévő vonalas (szegély)élőhelyek felmérése, kezelése és fejlesztése a Noszlopi Vadásztársaság területén Életem meghatározó részét képezi a vadászat. Szerencsésnek érzem magam, hogy lakóhelyem környékén tagja lehetek a helyi vadásztársaságnak, ennek kapcsán egyre nagyobb belátást nyerhetek egy vadásztársaság munkájába, illetve a vadgazdálkodás szépségébe. 2014 októbere óta az említett, Noszlopi Vadásztársaság területén található egyik település, Somlóvásárhely polgármestereként tevékenykedem a település fejlődésének céljából. Munkám során számos vadgazdálkodási szempontból fontos vonalas (szegély) élőhely kezelését kell megoldanom irányítanom. Sajnálatos módon az elmúlt évek során többször tapasztaltam, hogy ezeknek a területeknek a kezelését vagy hozzánemértés vagy csupán nemtörődömség miatt nem a megfelelő időszakban vagy épp nem a megfelelő technológiával kezelik. Szakdolgozatomban osztályoztam a vonalas (szegély) élőhelyeket, élőhely-típus és területegység alapú katasztert készítettem az adott vadásztársaság területe alá tartozó önkormányzati tulajdonban lévő vonalas szegély élőhelyekről. Dolgozatom eredményeként bemutatom, hogy az egyes élőhely-típusok, valamint azok területnagyságának mekkora a jelentősége. Mindemellett ismertetem, hogy a nem megfelelő időszakban és nem megfelelő technológiával, végzett terület gondozás milyen káros hatásokkal van országunk vadállományára, valamint javaslatot teszek a vadásztársaságok és az önkormányzatok közti szakmai együttműködés fontosságára és annak elengedhetetlen szakmai felügyeletére. Abstract Survey an management of municipal edge habitats (ecotons) in the hunting ground of Noszlop Hunting Club Hunting is an important part of my life. I feel lucky being a member of a hunting society around the district of may home village. In such way I’m getting more insight of the day by day work of a hunting society and as well the beauty of the wildlife management. I have been working as a mayor of Somlóvásárhely since October 2014 which is located on the terriotory of the Noszlopi hunting society. In my work I had to handle the management of several linear habitat beeing important from wildlife management prospective. Unfortunatelly I have seen the unproper management of these territories several times in the recent past due to negligance or lack of proficiency. In my outcome section I present the importance of the habitat type and size. Nevertheless I also present the negative impact of the unproper technology and improper timing of the managemet on the game population. I also highlight the importance of the colaboration between hunting units and village councils.