A VADDISZNÓ HÚSMINŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA SZABAD TERÜLETEN ÉS VADDISZNÓS KERTBEN - Cseh Gellért György (2017)
Kivonat A vaddisznó állománya és ezzel együtt zártkerti tartása is folyamatos növekszik. A vaddisznóhús kedvezőbb táplálkozás-élettani hatásokkal rendelkezik mint a házisertés, így a tudatos fogyasztó számára annak alternatívája lehet. Felvetődik a kérdés, hogy a zártkertekben gyakran alkalmazott kiegészítő takarmányozás befolyásolja-e ezeket a kedvező hatásokat. Ennek vizsgálatára szabad területen és zárt kertben elejtett vaddisznók gyomortartalom, valamint a zsír-izom blokk vizsgálatát végeztem el a húsminőséget leíró húsipari és táplálkozásélettani paraméterek alapján. A vizsgálat igazolta, hogy a zártkerti takarmányozás nem befolyásolja negatívan a vizsgált paramétereket, sőt épp ellenkezőleg, a kiegészítő takarmányozás során adott magas telítettlen zsírsav tartalmú repce és napraforgó kedvezően befolyásolta az így táplált egyedek zsírsavösszetételét. Abstract The wild boar population as well as its number in game enclosures is continuously increasing. The wild boar venison has better nutritonal characteristics compared to pork meat, therefore it can be a good alternative for the conscious consumer. The question arises, whether the supplemetal feeding frequently used in game enclosures has any impact on this better characteristic. To analyse these I have investigated the stomach content as well as the muscle-fat sample? blocks taken from wild boars from enclosures and from natural habitat and analysed according to nutritional parameters and also methods used in the meat industry. The study has shown that supplementary feeding in the investigated enclosure has no negative effect on the analysed parameters, on the contrary the rape and sunflower supplementation containing high amount of polyunsaturated fatty acids in the enclosure has improved the fatty acid profile of the wild boars.