A GYSEV Zrt. mozdonyberuházás megvalósítási folyamatának bemutatása, különös tekintettel a tervezési és beruházásgazdaságossági számításokra - Csáky Anna (2017)
Diplomadolgozatommal a soproni székhelyű Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. által meg-valósított beruházás ismertetését céloztam meg. A társaságot 1872-ben alapították, 2 ország területén jelen lévő integrált vasúttársaságként a mai napig sikeresen működik. A tár-saság tulajdonosi szerkezete alapján 65,6 %-ban magyar állami, 28,2 %-ban osztrák állami tulajdonban áll. A társaság tevékenységek szerinti megoszlása üzletágakra való szétosztásban nyilvánul meg, így elkülöníthető a pályavasúti-, személyszállítási-, gépészeti tevékenység, valamint a háttérszolgáltatások és a központi irányítás. A háttérszolgáltatási üzletág része a Társasági Pénzügyek szervezet, melyen belül a Kontrolling osztály is részese volt a mozdonybeszerzéshez kapcsolódó tervek elkészítésének. Dolgozatom első fejezeteiben a kontrollingot, mint tevékenységet mutatom be. A kontrolling funkciókat és koncepciót, valamint a kontrolling különböző válfajainak megkülönböztetését is olyan jelentős témának és alapinformációnak tartottam, amelynek részletezése véleményem szerint a dolgozat témájának megértéséhez fontos alapot nyújt. A tervezés menetének és a beruházások általános jellemzésének a kibontása szintén a dolgozat témájához szorosan kapcsolódó kérdéskörök. A dolgozat szűkebb értelemben vett tárgyköre a mozdonybeszerzésre irányul, amely tervezéstől kezdve a hitel lehívásán át a mozdonyok üzembe helyezéséig és futásáig tartó időszakot öleli fel. A mozdonyok kapacitásbeli hiányainak pótlására vonatkozó beszerzési igény felmerülését követően a társaság különböző finanszírozási lehetőségeket vetett össze, amelyek közül az Európai Beruházási Bank által nyújtott konstrukció volt a legideálisabb. A bank által nyújtott hitelfeltételek kizárólag állami- és kereskedelmi bankgarancia vállalása mellett voltak érvényesíthetők. A hitelszerződés megkötését és az állami- és kereskedelmi banki garanciavállalás el-nyerését megelőzte egy, a cégcsoport konszolidált működésére vonatkozó 25 évre szóló stratégiai terv elkészítése, amely az újonnan beszerzett mozdonyokkal kiegészült gördülő-állománnyal elérhető teljesítményekkel kalkulálva mutatta be a cégcsoport gazdálkodását. Diplomadolgozatom célja az volt, hogy bemutassam a társaság életében jelentős mér-földkőnek minősülő, sikeresen megvalósuló beruházási folyamat lépéseit és következményeit. A beruházás értékelését – a várható hosszú megtérülés tükrében – a szokásos beruházás-gazdaságossági számítások helyett az egyes finanszírozási lehetőségek állami költségtérítésre és vontatási költségekre gyakorolt hatásával végeztem el.