Az erdőgazdálkodás közjóléti funkciójának elemzése a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészeténél - Vajai Dániel (2017)
Az erdőgazdálkodás hármas funkció (gazdasági, védelmi és közjóléti) szerinti szervezésé-ben hazánk az elmúlt évtizedekben világviszonylatban is vezető szerepet játszott, és különösen az elmúlt évtizedben jelentős hangsúlyeltolódás mutatkozott a közjóléti funkció irányába. Ez a hangsúlyeltolódás munkahelyemen, a Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészeténél a Bakony-Balaton turisztikai régióval való átfedés következtében különösen meghatározó kihívások elé állította a vállalatot. Dolgozatomban rá kívánok mutatni a vállalat életében megjelenő, összetett társadalmi elvárások növekedésének hatására és az ehhez való alkalmazkodás szükségességére. Az állami erdőgazdaság Nemzeti Erdőstratégia szerinti gazdálkodásának bemutatására PESTEL- és SWOT-analízist végzek. A Balatonfüredi Erdészet vizsgálatával ismertetem a megvalósult közjóléti fejlesztések hasznosságát és feltérképezem a térségbeli kapcsolatok jelentőségét. Felvázolom az együttműködési lehetőségeket a Balaton-felvidék településeivel, illetve más potenciális szövetséges szervezetekkel. Összefoglalom az elemzések eredményét, majd gazdasági, társadalmi és természetvédelmi szempontok szerint felállítok egy lehetséges közjóléti ágazati stratégiát. Végezetül a stratégia megvalósításának elősegítésére javaslatot teszek az erdészet szintjén megvalósítható operatív feladatokra.