Erdőben végzett mobil lézeres letapogatás pontosságvizsgálata, és erdészeti alkalmazási lehetőségei - Győri Gábor Jonatán (2015)
Mozgó járműre szerelt mobil lézerszkennerekkel egy három dimenziós pontfelhő állítható elő a jármű környezetéről. Hazai erdőkben eddig csak kísérleti jelleggel végeztek mobil lézeres letapogatást, így kevés tapasztalat van az erdészeti alkalmazhatóságáról. Munkám célja, hogy megvizsgáljam egy erdei mintaterületen végzett felmérés geometriai pontosságát, valamint elvégezzem a ponthalmaz erdészeti célú feldolgozását. A letapogatás adatait felhasználva domborzatmodellt készítettem, majd a ponthalmazból mellmagasságban metszetet készítettem. Az azonos fához tartozó pontokra kört illesztettem, hogy meghatározzam az átmérőjüket. A pontfelhőn famagasságokat és koronavetületeket is mértem. A lézeres adatokon mért egyesfa jellemző paramétereket hagyományos úton mért dendrometriai mérésekkel hasonlítottam össze. Méréseim azt támasztják alá, hogy mobil lézeres letapogatással is lehet mérni egyesfák jellemző paramétereit.