Az informatikai stratégia és az üzleti stratégia viszonya, illeszkedésük kérdései (a vállalati gyakorlatban) - Nagy Gabriella (2017)
A válság nehéz évei után a magyar bankszektor fordulóponthoz érkezett, ha lassan is de a fejlődés útjára lépett. Milyen kihívások és milyen követelményeknek kell megfelelniük? A dolgozatom megírásában egy Kereskedelmi bank Informatikai stratégiáját mutatom be, mely szektor, fontos szegmense a magyar gazdaságnak. A gazdasági környezet változásai, a tudomány és a technológiai fejlődése, lehetővé tették, hogy a pénzügyi intézményekben minőségi változások menjenek végbe. A kereskedelmi bankok alapvető célja, az ügyfél igények kielégítése profit célok elérése mellett. Ahhoz, hogy ezek a célok teljesüljenek, kikényszerítik a piaci szereplőktől a jobb stratégiai hozáállást, a hatékonyabb és versenyké-pesebb fellépést a piacon. Hogyan tudunk tartós versenyelőnyt biztosító stratégiát kidolgozni és megvalósítani? Dolgozatomban erre próbálok választ keresni. Az első részben igyekeztem a stratégia kialakulását, különböző típusait, a folyamat szereplőit és módszereit bemutatni. Fontosnak tartom az ezzel kapcsolatos informatikai és a hozzá kapcsolodó üzleti stratégia szakirodalmát is áttekinteni, a teljeség végett. Ennél a szektornál kritikus fontosságú az elvárásoknak megfelelően üzemelő platformrendszerek és ezért a biztonságról is ejtek pár szót. A bankok stratégiájuk kialakításánál különböző elemzési módszereket használnak a versenytársak elemzésére, illetve környezetük megismerésére, amire szükség is van, hogy hatékonyabban működjenek. A pénzügyi szektor szereplői számára a jogszabályok, illetve a felügyeleti ajánlások határozzák meg az informatikai környezetet. Az ide vonatkozó jogszabályi háttérrel könyebb megérteni miért olyan konzervatívak a bankok. A FinTech cégek megjelenése a piacon, különbözőképpen fogja befolyásolni a pénzügyi szektort, komoly kihívás elé állítva az ott jelenlévőket, ugyanakkor innovációs hatásai felgyorsítják a digitális technológia fejlődését. A Magyar piacon 2018. év januárjától kötelezően beveze-tésre kerül az azonnali fizetési szolgáltatások nyújtása (PSD2), amivel egy modern digitális világ veszi kezdetét a pénzügyi szolgáltatások előtt. A bankoknak fel kell készülniük a nyitásra és úgy átalakítani a rendszereiket, hogy megtartsák ügyfeleiket és ugyanakkor éljenek az új piaci lehetőségekkel. Ezek a változások az IT stratégia jelentőségét, fontoságát, még jobban kiemelik.